Σπέτσες

Γενικά

Οι Σπέτσες είναι γνωστές για την ξεχωριστή φυσική τους ομορφιά και την ένδοξη και πλούσια ιστορία τους.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι φιλόξενοι κάτοικοί τους και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τις καθιστούσαν πάντοτε δημοφιλή και κοσμοπολίτικο προορισμό διακοπών.
Τα πυκνά πευκοδάση και οι κρυφοί όρμοι με τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, που προσφέρουν υψηλής ποιότητας γεύσεις, οι δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα και η γραφική παραθαλάσσια «περαντζάδα», συνθέτουν τη μοναδική ταυτότητα των Σπετσών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι Σπέτσες προσελκύουν επισκέπτες που αναζητούν την υψηλή ποιότητα και την ηρεμία του νησιού.
Φτάνοντας στο νησί ο επισκέπτης αντικρίζει τα περήφανα αρχοντικά με τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές, με φόντο τα καταπράσινα πευκοδάση. Συνετοί πολεοδομικοί κανονισμοί επιβάλλουν την αυστηρή τήρηση των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών προτύπων σε όλο το νησί. Έτσι, έχει διατηρηθεί η χαρακτηριστική σπετσιώτικη αρχιτεκτονική, η οποία οφείλει πολλά στους άλλοτε Ενετούς κατακτητές και στη μεγάλη παράδοση των τοπικών καπεταναίων, οι οποίοι έφεραν πλούτο και δόξα στο νησί. Πάνω από την Ντάπια, υψώνεται το Καστέλι, «σπίτι» των πρώτων εποίκων του νησιού, καθώς και το συγκρότημα Spezzie.

Spetses, Greece. 2008

Spetses, Greece. 2008

Χάρτης & Πρόσβαση

Εύκολα προσβάσιμο και πολύ κοντά στην Ντάπια (λιγότερο από 1χλμ), το συγκρότημα Spezzie βρίσκεται στην κορυφή της γειτονιάς Καστέλι, με την ασύγκριτη, πανοραμική θέα του νησιού, των ακτών της Πελοποννήσου και των γύρω νησιών.

Από θαλάσσης, οι Σπέτσες απέχουν μόλις 51 μίλια από τον Πειραιά και οδικώς λιγότερο από 200χλμ από την Αθήνα. Το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από τρεις ώρες. Φτάνοντας οδικώς στην Κόστα, το σύντομο πέρασμα για τις Σπέτσες γίνεται με θαλάσσιο ταξί, καΐκι ή φέρρυ σε λιγότερο από 15 λεπτά. Η μετακίνηση στο νησί περιορίζεται στη χρήση ποδηλάτων, μοτοσικλετών ή ιππήλατων αμαξών, αφού η χρήση ΙΧ αυτοκινήτων είναι απαγορευμένη.

Ανακαλύπτοντας τις Σπέτσες

Το νησί προσφέρει μεγάλη ποικιλία από παραλίες με άμμο ή βότσαλο.

Από τη μια οι γνωστές και οργανωμένες παραλίες όπως η Αγία Μαρίνα, η Αγία Παρασκευή, οι Άγιοι Ανάργυροι ή ο Βρέλλος και από την άλλη οι ήσυχες και μοναχικές παραλίες, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα με ιδιωτικό μέσο. Στις γύρω ακτές της Πελοποννήσου βρίσκονται πολυάριθμες παραλίες.
Η αυθεντική και ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, καθώς και η απαιτητική πελατεία, έχουν δημιουργήσει μια πληθώρα επιλογών εστίασης και διασκέδασης. Πολυτελή εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, παραθαλάσσια καφέ και πολυσύχναστα μπαράκια, ικανοποιούν όλα τα γούστα και προσφέρουν διασκέδαση από νωρίς το πρωί μέχρι τα ξημερώματα μετά από ένα όμορφο βράδυ διασκέδασης.
Οι Σπέτσες είναι γνωστές για την ιστορία τους, η οποία σημαδεύτηκε από την επιρροή των Ενετών κατακτητών, καθώς επίσης και από τους καραβοκύρηδες του νησιού, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε μία ακμάζουσα ναυτική και οικονομική δύναμη. Τα μουσεία στις Σπέτσες εκθέτουν το σημαντικό ρόλο του νησιού και των κατοίκων του κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Spetses, Greece. 2008

Spetses, Greece. 2008